Cum sa-ti negociezi salariul
O greseala des intalnita in randul celor care isi cauta un loc de munca este faptul ca nu-si negociaza salariul si beneficiile salariale. Multe persoane, dintr-o varietate de motive – de la intimidare la lipsa de cunoastere – accepta pur si simplu oferta facuta de angajator. Dar, adesea, acest lucru inseamna sa primesti mai putini bani decat meriti.
Atunci cand primesti o oferta de munca, este bine sa ceri cateva zile pentru a revizui intregul pachet si sa te gandesti daca si cum sa negociezi o alta oferta, inclusiv si acel salariu pe care il vei primi.
1. Cauta sa ramai ultimul candidat disponibil
Daca astepti pana ramai ultimul candidat disponibil, esti intr-o pozitie mai buna pentru a negocia o oferta salariala. In aceasta etapa a procesului de angajare, angajatorul este convins ca tu esti cel mai bun candidat pentru postul in cauza. Dar, pentru a ajunge sa te afli in aceasta pozitie, trebuie sa eviti sa-i spui acestuia dinainte ce salariu ai accepta.
Presupunand ca ai evitat sa ii spui angajatorului care este salariul minim pe care l-ai accepta, atunci cand primesti oferta de munca, cere cateva zile pentru a revizui pachetul. Daca jobul respectiv este potrivit pentru tine, dar oferta salariala nu, fa o contraoferta. Poti face asta personal sau printr-o scrisoare. Pentru a face o contraoferta convingatoare, trebuie sa tii cont de punctele tale forte, de piata muncii si de unul sau doua aspecte esentiale pe care ai vrea cel mai mult sa le schimbi.
In plus, poate fi de folos sa reiterezi in fata angajatorului interesul de a lucra pentru compania respectiva si cat de potrivit crezi ca esti pentru postul in cauza.
2. Afla cat mai multe informatii
Pentru a fi pregatita sa faci o contraoferta, profita de informatiile pe care le poti gasi online. Documenteaza-te in legatura cu salariile existente in domeniu, pentru postul care ti se ofera. Consulta mai multe surse si pune informatiile la un loc.
Trebuie sa tii cont, daca este cazul, de variabilele legate de salariu, cum ar fi localizarea geografica, domeniul de lucru al angajatorului, conditiile economice. Ia in considerare si experienta ta si a celor din jurul tau. In functie de informatiile legate de salariu si de ceea ce poti oferi tu, fa-ti un rationament pe care sa-l prezinti angajatorului.
Cum abordezi problema salariului
Abordeaza negocierea ofertei salariale ca fiind o situatie din care aveti amandoi de castigat. Trebuie sa fii dispusa sa accepti indatoriri in plus sau sa ajungi la un compromis in ceea ce priveste alte beneficii sau parti ale ofertei. Retine: cu cat poti oferi tu mai mult angajatorului, cu atat mai dispus va fi el sa-ti accepte cerintele. Pe langa asta, acest proces de negociere iti poate oferi ocazia sa discuti cu el despre performantele care se asteapta de la tine. O astfel de informatie este extrem de valoroasa, pentru ca te va ajuta sa atingi sau sa depasesti performantele respective mai devreme, obtinand poate o marire anuala.
Daca salariul nu este negociabil, poti cere modificari la alte beneficii oferite in pachet, cum ar fi zilele de concediu, prima de instalare sau o prima anuala. Nu uita, insa, ca indiferent cum decurge procesul, trebuie sa pastrezi atitudinea si abordarea adecvata fata de angajator. Daca reusesti sa negociezi cu succes modificarile salariale, este bine sa ceri noua oferta in scris, inainte de a accepta in mod oficial noua slujba.
La urma urmei, s-ar putea ca tocmai efortul pe care il depui pentru a negocia salariul care iti covine sa te determine sa ramai o perioada mai indelungata la aceasta firma. Si asta pentru ca, adesea, din cauza faptului ca accepti mai putin decat crezi ca meriti, in timp, vei ajunge sa ai resentimente fata de angajator si nu vei fi multumita de locul de munca.
10 sfaturi pentru o petrecere la birou reusita
Chiar daca a fost un an dificil, majoritatea companiilor ofera angajatilor o petrecere de Craciun, inainte de vacanta. Desi nu pare mare lucru si nici nu prea ai chef de asa ceva, trebuie sa stii ca aceasta petrecere poate fi “periculoasa” pentru cariera ta.
Iata cateva reguli simple ca sa te distrezi la petrecere, alaturi de colegii de birou si de sefi:
1.Fara insotitori
Nu adu un invitat cu tine daca nu esti casatorita si daca acest lucru nu se specifica foarte clar pe invitatie.
Niciodata nu stii cum poate reactiona sau daca cunoaste pe cineva de la petrecere. Nu vei putea controla comportamentul invitatului si nu ar trebui sa lasi nimic la voia intamplarii.
2. Nu bea prea mult si mananca cu moderatie
Chiar daca pare amuzant sa te ametesti si sa le spui colegilor ce crezi despre ei, nimic bun nu poate iesi cu un astfel de comportament. Aici sunt incluse si flirtul, limbajul trivial, glumele proaste si barfa din birouri.
3. Alege o tinuta de petrecere potrivita
Acesta este, cu siguranta, unul din momentele in care te poti remarca prin eleganta si bun gust. Nu alege rochii foarte scurte si nu exagera cu detaliile stralucitoare. Lasa-le pentru petrecerea de Revelion.
4. Nu iti pune pe cap tot felul de caciulite comice si nu fa karaoke, chiar daca este o trupa live invitata
Cu siguranta va fi cel putin o camera video la petrecere. Indiferent cat de amuzant ti se pare, nu o fa! Lasa-i pe altii sa fie “sufletul petrecerii”.
5.Fara promisiuni desarte
Nu promite ca vei veni la petrecere si apoi sa ramai acasa.
NU vei avea nicio scuza, oricata imaginatie vei pune la bataie. Si partenerii de afaceri vor renunta treptat la tine.
6. Vino devreme si pleaca devreme
Nicioadata sa nu fii ultimul care pleaca de la petrecere – cu cat vei sta mai mult, cu atat va exista oportunitatea ca lucruri mai putin placute sa se intample. Nu vrei sa te vezi pe Youtube a doua zi!
7. Viata ta privata trebuie sa ramana privata
Nu povesti la petrecere ce faci dupa ce pleci de la birou. Comportamentul tau in societate va fi analizat si judecat fara ingaduinta.
8. Construieste relatii cu oameni necunoscuti
Stai de vorba cu cei pe care ii intalnesti rar in firma. Acesta este scopul principal al petrecerii si nu uita: afacerile sunt cu si despre oameni!
9. Vorbeste cu seful tau, dar si cu directorul mare al companiei
Este, intr-adevar, o oportunitate sa-i cunosti mai bine si sa te faci remarcata, in timp ce putin invitati de la petrecere vor avea curajul sa o faca.
10. Distreaza-te la petrecere
Nu sta deoparte, asteptand momentul in care poti sa pleci. Relaxeaza-te si zambeste. Fii naturala si oamenii vor aprecia acest lucru si la petrecere